Για να φτιάξουμε ένα αστρολογικό σύστημα που να αντέχει στον χρόνο και κυρίως στον έλεγχο των συναφών επιστημών όπως της Αστρονομίας, θα πρέπει να του βάλουμε νέα στοιχεία τεκμηριωμένα στο σήμερα και τις επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών.

Έτσι ο παλαιός Ωροσκόπος που είναι το Ανατέλλον Ζώδιο την στιγμή της γέννησης δεν μπορούσε ούτε μπορεί να έχει επιστημονική στήριξη και αξία. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να επηρεάσει την ζωή ενός ανθρώπου μια συστάδα αστέρων που ανατέλλει την στιγμή της γέννησης. Αυτό το λέμε διότι δεν υπάρχουν αντίστοιχες μελέτες που να υποστηρίζουν την επιρροή του Ανατέλλοντος ζωδίου στην ζωή μας. Ο μόνος λόγος που χρησιμοποιούν οι Δυτικοί και άλλοι Αστρολόγοι το Ανατέλλον ζώδιο στην Αστρολογία σήμερα είναι ιστορικός. Έτσι το βρήκανε, έτσι έμαθαν να δουλεύουν και δεν τους αρέσει ούτε τους βολεύει να αλλάξει.

Για αυτούς τους λόγους λοιπόν, και κυρίως για να προσαρμοστεί η Αστρολογία στα πραγματικά στοιχεία που επηρεάζουν την ζωή μας, η Αστρολογία των 13 Ζωδίων εισήγαγε ένα νέο Ωροσκόπο, το ίχνος της Σελήνης στην εκλειπτική. Όπου εκλειπτική είναι η ζώνη πάνω στην οποία κινείται ο Ήλιος κατά την φαινομένη ετήσια περιφορά του γύρω από την Γη. Επειδή η Σελήνη απομακρύνεται αρκετές φορές από την ζώνη αυτή και μπαίνει σε γειτονικούς Αστερισμούς, για λόγους απλότητας και ουσίας, υπολογίζουμε το ίχνος της επί της εκλειπτικής (το κοντινότερο σημείο της εκλειπτικής).

Η Σελήνη λοιπόν ως νέος Ωροσκόπος επηρεάζει την ζωή μας όχι μόνο κατά την στιγμή της γέννησης, της πρώτης ανάσας, αλλά και κάθε άλλη στιγμή της ζωής μας. Περνάει κάθε 29,5 ημέρες από το μέρος που ήταν ο Ήλιος όταν γεννηθήκαμε. Επιστρέφει κάθε 29,5 ημέρες στο σημείο που ήταν η ίδια η Σελήνη όταν γεννηθήκαμε και αυτό όπως θα δούμε έχει ψυχολογικές επιπτώσεις επάνω στον κάθε άνθρωπο.

Αλλά πως ακριβώς επηρεάζει η Σελήνη τα ζώα και τα φυτά του πλανήτη μας; Μέσα από ποιές διαδικασίες γίνεται αισθητή η παρουσία της;

Για να γίνουν όλα αυτά κατανοητά θα πρέπει πρώτα απ' όλα να μιλήσουμε για ρολόγια, ή καλύτερα για τα βιολογικά συστήματα καταγραφής του χρόνου. Συστήματα που εμπεριέχονται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη μας.

 

1. Υπάρχει λοιπό το circadian κιρκαδιανό σύστημα καταγραφής χρόνου που βασίζεται στον Ήλιο. Μετράει ημέρες και νύχτες. Έχει περίοδο 24 ώρες.
2. Υπάρχει το lunar σύστημα που μετράει την επιστροφή της Σελήνης πάνω από τον μεσημβρινό του τόπου, κάθε 24,84 ώρες (24h 50m). Παράγει 2 φορές παλίρροια και 2 φορές άμπωτη.
3. Το semilunar σύστημα που μετράει τις παλίρροιες, κάθε 12,42 ώρες (12h 25m)
4. Το monthly lunar σύστημα που είναι πολλαπλάσιο του lunar. Απλά το διαχωρίζουμε διότι κάποια ζώα χρησιμοποιούν την Πανσέληνο ή την Νέα Σελήνη στο βιολογικό τους ρολόι.

Κάθε οργανισμός στην Γη εμπεριέχει, όπως θα δούμε με παραδείγματα, ένα ή δυο βιολογικά ρολόγια, βάσει των οποίων, τρέφεται, κοιμάται, αναπαράγεται και εκτελεί κάθε άλλη βιολογική διαδικασία.

Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα όντων και των συνδεδεμένων με αυτά βιολογικών ρολογιών σύμφωνα με τα στοιχεία 9 μελετών:

1. Το είδος Noble Crayfish Astacus astacus, χρησιμοποιεί monthly lunar βιολογικό ρολόι για την αναπαραγωγή του κατά τις ημέρες της Νέας Σελήνης. Σχετική μελέτη : http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0068653

2. Στρείδια του Κονέκτικατ (USA). Semilunar βιολογικό ρολόι. Σύμφωνα με πειράματα του καθηγητή Dr. Frank A. Brown του Northwestern Unibversity Illinois, τα στρείδια που συνέλεξε στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, στο Κονέκτικατ, τα οποία άνοιγαν κάθε υψηλή παλίρροια (κάθε 12,42 ώρες) μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο του στο Σικάγο. Σε σκοτεινό δωμάτιο. Αρχικά τα στρείδια ακολούθησαν να ανοιγοκλείνουν με τον ρυθμό του τόπου όπου αλιεύθηκαν. Την δεύτερη εβδομάδα, ο ρυθμός συντονίστηκε με την ώρα που η Σελήνη περνούσε στον μεσημβρινό πάνω από το Σικάγο. Είναι προφανές ότι τα στείδια αντιλαμβάνονται μέσω βαρυτικών έλξεων την θέση της Σελήνης και συντονίζουν το βιολογικό τους ρολόι.
Ο ίδιος καθηγητής σε άλλη μελέτη ανακάλυψε ότι τα κηπευτικά καταναλώνουν περισσότερο νερό λίγο πριν απ΄την Πανσέληνο. Έχουν λοιπόν monthly lunar βιολογικό ρολόι.
http://www.zoominfo.com/p/Frank-Brown/16030819

3. Η στιγματισμένη θαλάσσια ψείρα ( Eurydice pulchra) σύμφωνα με μέλετη του Χαράλαμπου Κυριακού, Γενετιστή Βιολόγου του Πανεπιστημίου του Leicester, έχει δυο παράλληλα βιολογικά ρολόγια. Ένα κιρκαδιανό και ένα semilunar. Και τα δυο βιολογικά ρολόγια ρυθμίζονται από τις φυσικές διεργασίες από τις οποίες προέρχονται δηλαδή από την εναλλαγή ημέρας – νύχτας το ένα και από τις παλίρροιες το άλλο.
http://www.nature.com/news/biological-clocks-defy-circadian-rhythms-1.13833

4. Το τριχωτό σκουλίκι Platynereis dumerilii,σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Kristin Tessmar-Raible at the University of Vienna και των συνεργατών της, έχει και αυτό δυο βιολογικά ρολόγια: Το κιρκαδιανό (ημέρας – νύχτας) με το οποίο τρέφεται. Και το Μηνιαίο Σεληνιακό (monthly lunar) κάθε 29,5 ημέρες, με το οποίο αναπαράγεται!
http://www.nature.com/news/biological-clocks-defy-circadian-rhythms-1.13833

5. Πρωτόζωα: Οι Ray και Chakraverty (1934) αναφέρουν ότι το είδος Conchophthirius lamellidens, ζευγαρώνει πιο ελεύθερα μετά από την Πανσέληνο.


6. Η θαλάσσια ανεμώνη Actinia equina, έχει ρυθμό semilunar, στις συστολές και διατάσεις της. (Cloudsley-Thompson, 1961, μετά τον Pieron, 1958)

7. Το είδος Platyhelminthes: Οι επιστήμονες Gamble and Keeble (1903) βρήκαν ότι το είδος Convoluta roscoffensis ενέρχεται στην επιφάνεια κατά την άμπωτη και υποχωρεί κατά την παλίρροια. Οι κινήσεις αυτές δεν συμβαίνουν το βράδυ. Ο ρυθμός αυτός επαναλαμβάνεται στο εργαστήριο και έχει έναν εσωτερικό μηχανισμό χρόνου.
(LUNAR RHYTHMS IN AQUATIC ANIMALS A GENERAL REVIEW http://nzetc.victoria.ac.nz/tm/scholarly/tei-Bio17Tuat03-t1-body-d5.html)

8. Αποδεικτικά στοιχεία για την επιρροή του Σεληνικού κύκλου στον ανθρώπινο ύπνο. (Evidence that the Lunar Cycle Influences Human Sleep)
των
Christian Cajochn1,
Songül Altanay-Ekici1, Mirjam Münch2,
Sylvia Frey1,
Vera Knoblauch3,
Anna Wirz-Justice1
1 Centre for Chronobiology, Psychiatric Hospital of the University of Basel, 4012 Basel, Switzerland
2 Solar Energy and Building Physics Laboratory, Swiss Federal Institute of Technology Lausanne, 1015 Lausanne, Switzerland
3 Centre for Sleep Medicine, Hirslanden Clinic, 8702 Zollikon, Switzerland
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960982213007549

Στην μελέτη αυτή βλέπουμε ότι τα υποκειμενικά και αντικειμενικά μέτρα του ύπνου κυμαίνονται σύμφωνα με την φάση της Σελήνης και ως εκ τούτου, μπορεί να απεικονίζουν την Σεληνιακή ρυθμικότητα στους ανθρώπους. Βρήκαμε ότι γύρω από την Πανσέληνο, η δέλτα συνιστώσα του Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) του κατά την διάρκεια του NREM ύπνου, όπου NREM είναι ένας δείκτης βαθέως ύπνου, μειώνεται κατά 30%, ο χρόνος για να κοιμηθούμε αυξάνεται κατά 5 λεπτά, και η συνολική διάρκεια του ύπνου που προκύπτει από το EEG μειώνεται κατά 20 λεπτά. Αυτές οι αλλαγές συνδέονται με μια μείωση της υποκειμενικής ποιότητας ύπνου και ελαχιστοποίηση των επιπέδων της ενδογενούς μελατονίνης.

Άρα και ο άνθρωπος περιέχει 2 τουλάχιστον βιολογικά ρολόγια, ένα κιρκαδικό (ημέρας – νύχτας) και ένα μηνιαίο Σεληνιακό.

9. Άλλη μια μελέτη του Γιατρού Michal Zimecki, The lunar cycle: effects on human and animal behavior and physiology, καταγράφει την επίδραση της Σελήνης και των φάσεών της στην γυναικεία περίοδο, τα επίπεδα μελατονίνης στο αίμα, στο ρυθμό των γεννήσεων. Επίσης στην ανθρώπινη συμπεριφορά, όπως στα ατυχήματα, εγκλήματα, αυτοκτονίες. Στα καρδιαγγειακά και άλλα νοσοκομειακά περιστατικά.
Η μελέτη βρήκε συσχετισμό μεταξύ των φάσεων της Σελήνης και αυτών των ανθρωπίνων περιστατικών που χρήζουν όμως περαιτέρω διερεύνησης.

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι επιστήμες έχουν ήδη βρει τρόπους που επηρεάζει η Σελήνη την συμπεριφορά ζώων, φυτών αλλά και των ανθρώπων στον πλανήτη μας. Μένουν σίγουρα πολλά πεδία ανεξερεύνητα μπροστά μας. Η έρευνα συνεχίζεται και εμείς θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματά τους.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τούδε, ακόμη δεν μπορούμε να έχουμε μια πλήρη θεωρία συσχέτισης και επιρροής της Σελήνης σε ψυχολογικό επίπεδο. Η διαίσθηση και το υποσυνείδητό μας βιώνουν πέρα από κάθε αμφιβολία την επιρροή αυτή σε καθημερινό επίπεδο και απόδειξη είναι η απότομες αλλαγές διάθεσης ανάλογα με την ημέρα και την φάση της Σελήνης.

Η επιλογή του δορυφόρου της Γης μας ως Ωροσκόπου της Αστρολογίας των 13 Ζωδίων ως εκ τούτου δεν είναι τυχαία ούτε ατεκμηρίωτη. Είναι στηριγμένη τόσο σε επιστημονικά όσο και σε εμπειρικά δεδομένα. Είναι τέλος στηριγμένη στην βαθιά και όσο και αληθινή φωνή του υποσυνείδητού μας..

Όταν ένα μωρό γεννιέται, η Γη, ο Ήλιος, οι πλανήτες και κυρίως η Σελήνη βρίσκονται σε κάποια σημεία του ουρανού και σε φάσεις που είναι δυνατόν, όπως θα δούμε σε άλλο άρθρο, να επηρεάζουν πολλαπλά την ζωή του. Πέρα από την αποτύπωση των συγκεκριμένων θέσεων στην ατομική πλανητική μνήμη του μωρού, ο Ήλιος, η Σελήνη και τα υπόλοιπα ουράνια σώματα δίνουν κάθε μέρα της ζωής του μια υπενθύμιση της παρουσίας τους. Αυτή είναι φυσική αλλά παράγει πνευματικές παραλλαγές και έχει διαφορετικές επιπτώσεις στην ζωή του.

Και ναι, μπορεί το σημείο της Ανατολής στον ορίζοντα του τόπου που γεννιέστε να δίνει ένα δεδομένο που παλαιά ονόμαζαν Ανατέλλον Ζώδιο, όμως κανείς δεν μπορεί με σοβαρότητα να ισχυριστεί ότι το δεδομένο αυτό μπορεί να μας επηρεάζει μια ζωή.

Ακριβώς το αντίθετο ισχύει για την Σελήνη! Η Σελήνη δεν είναι ένα σημείο στον ουρανό! Είναι ένα μεγάλο και ισχυρό ουράνιο σώμα που δίνει και παίρνει επηρεάζοντας το σώμα και την ψυχή μας. Τέτοιο παραμένει σε όλη την διάρκεια του βίου μας. Αυτή είναι ο Αληθινός μας Ωροσκόπος ! Πέρα και πάνω από κάθε αμφιβολία..

Βασίλης Κανάτας 

Δελφοί, 25 Ιανουαρίου 2014